Скажіть «си-и-ир»

Скажіть «си-и-ир»

У закарпатському селі Нижнє Селище, де роблять швейцарський сир, добре знають, що дегустувати його найкраще з вином. А вино, у свою чергу, найкраще дегустувати з сиром — про це, звичайно, теж добре відомо закарпатцям, виноробам з діда-прадіда. Не конче при цьому використовувати сир швейцарської технології. Годиться для цього і так званий голландський, якого у наших крамницях не бракує.

Скажіть «си-и-ир»

Для дегустації сир нарізають тоненькими скибочками, і пробують їх свіжими, бо засохлі, скручені плястерки не лише депресивно виглядають, а й не смакують.

Отаке смакування сиру — це лише декілька рядочків із саги, яку можна написати про цей чудовий продукт. Почати її можна було б із такої собі реклами-довідки — мовляв, усі поживні речовини, що містяться в молоці, є у сирі, ще й у концентрованому вигляді. Цей продукт насичений вітамінами А і В — захисниками шкіри, слизових оболонок, зору, регуляторами процесів росту. Він, безумовно, належить до енергетичної їжі (дуже помічний для поповнення втрачених сил у гірських походах).

При своїй високій поживності сир чудово засвоюється і належить до дієтичних продуктів. Недарма англомовні, вимовляючи cheese, зображають на обличчі усмішку...

Сир сам по собі пасує до вина й пива. Добре поєднується з тістом (печеним та вареним), овочами, грибами, м’ясом, рибою.

Скажіть «си-и-ир»

Зупка з сиром

Готуємо легеньку овочеву зупку. Компоненти — картопля, морква, цвітна капуста, якщо сезон — зелена стручкова квасолька-шпараґа, горошок, покраяна цибуля. Коли зупка майже готова, додаємо накришеної зеленої петрушки. Ще хвилинку варимо і досипаємо тертого твердого сиру. Готово. Можна додавати сир уже в тарілки, але поки страва ще дуже гаряча.

Палюшки з сиру

Варену в лушпинні картоплю (штук десять) труть на дрібній тертці. Розбивають до неї зо два яйця, додають тертий твердий сир і формують «палюшки» — невеличкі валики. Обкачують їх у панірувальних сухарях і смажать. До них добре смакує густий підперчений грибовий соус чи так званий татарський соус.

Картопляна запіканка

Варену в лушпинні картоплю чистять і нарізають кружальцями. Встеляють нею дно розігрітого чавунка, куди попередньо наливають трохи олії. Шар картоплі накривають шаром тертого твердого сиру. Тоді заливають збитим яйцем. Кришать кріп. Знову накривають шаром картоплі, тоді сиром, яйцем і зеленню. Наступний верхній шар картоплі поливають розтопленим маслом і запікають. Запіканка надається на роль гарніру або як самостійна страва.

Скажіть «си-и-ир»

Лашки з сиром

Так цю страву називають на Закарпатті. Аналогічно до закарпатських лашок (локшини, тіста) можна споживати з твердим сиром будь-які макарони. Місимо помірно туге тісто на жовтках і сметані, можна додати масла, підсолити. Варимо у підсоленому молоці. Зціджуємо, поливаємо гарячим маслом і посипаємо тертим твердим сиром.

Рибний стейк

Рибне філе перчимо, солимо, обкачуємо в борошні і смажимо. Коли перевертаємо на сковорідці, вже зарум’янений бік посипаємо тертим сиром і накриваємо кришкою. На тарілці притрушуємо зеленню. Аналогічно робиться і м’ясний стейк. Але на нього ще можна накласти смажені гриби. А в галицьких рестораціях тепер модно під сир класти кружальце суто карпатського фрукта — ананаса. Менш екзотично стейк виглядатиме з помідором.

Скажіть «си-и-ир»

Сир у шляфроку

Шляфроком галичани називають яєчний кляр. (Слово це прийшло з польської і означає «домашній халат»). Для цієї страви потрібно дуже твердого сиру, бо м’який на гарячій сковорідці розпливеться. Плястерки сиру товщиною три-чотири міліметри обмакують у збите яйце з невеличкою кількістю муки. А тоді обкачують в панірувальних сухарях. Смажать на олії. Як варіант, можна взяти два трішки тонші плястерки сиру і перекласти їх шаром шинки. А зі шляфроком — все аналогічно.

Начинений солодкий перець

Розрізаємо солодкий перець поздовжньо на декілька «човників». У них накладаємо начинку з тертого сиру, перемішаного з дрібно тертим хроном, розчавленим часником, паприкою й сметаною. Суміш підсолюємо. З огляду на новітні карпатські віяння, замість сметани можна використовувати майонез. Замість солодкого перцю в якості оболонки підходять листки салату. 

Пробуйте й імпровізуйте — переконаєтеся, що перелікприписів із сиром можна продовжити до нескінченності... 

текст: Маґда КНЕДЕЛЬСЬКА

фото: Володимир ЗАНИК

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Посилання