Треба їсти всім капусту...

Треба їсти всім капусту...


Шалено швидко спливає час. Рік ніби тільки почався, аж ось весна на порозі. Упродовж року змінювалися раціон, набір страв, кулінарні тенденції, періодичність і послідовність появи на столі і в кухні минулорічних запасів і консервацій. Можемо з упевненістю сказати, що весна не за горами, і саме тепер доведеться найбільше «вигадувати». Нарешті надійшла пора усвідомлення всіх зусиль і напружень, докладених восени. Особливо вітаємо тих, хто спромігся ще до листопада заготувати, занести, пошаткувати, посолити, наквасити, поукладати в слоїки, баняки, виварки і бочки капусту з морквою, кмином, кропом, бібковим (лавровим) листом... Зараз капуста — один із ключових продуктів, який не лише зберігся у своїй повній красі, але й багатий на корисні речовини і дуже смачний як у різних варіантах приготування, так і в натуральному вигляді. Окрім усього, для тих, хто дотримується посту, капуста є чи не найвагомішим стрижнем усіх страв. Отож пропонуємо сміливо взятися за капустяний раціон. Скоріш за все, страви можуть бути вам добре знайомі і назви цим приписам ви можете вже знати, але можете й спробувати вигадати свої.

Насамперед — щоразу перед тим, як брати до готування квашену капусту, промиваємо її. Потім з півлітра промитої капусти заливаємо водою і відварюємо майже до готовності. Висипаємо в киплячу капусту одну склянку пшона. Додаємо столову ложку олії. Варимо, поки пшоно не підійде і не набухне. Окремо підсмажуємо на олії цибулю і всипаємо у цей своєрідний куліш. Солі, перцю завше даємо до смаку. Ось і все. Ну, звичайно ж, вже на столі додаємо різної зеленини. До цієї ж страви можна додавати сметану, грибну підливу або навіть шкварки, але це вже буде не пісна страва. Чим більше пікантностей і смаколиків, тим менш пісною вона є.

Треба їсти всім капусту...

Ось іще один варіант приготування капусти, який нагадує знаменитий гуляш «Сегединський». Маринуємо порубані на дрібні шматочки свинячі реберця. Звично — сіль, перець, майоран, зелень. Даємо їм влежатись від 2 годин до 2 діб. Потім вкидаємо це все на сковорідку і підсмажуємо на олії, додаємо цибулі. І аж тепер, нарешті, вкидаємо капусту. Трохи тушкуємо цю суміш, потім доливаємо сметани і ложечку майонезу — страва буде смачніша. За п’ять хвилин до кінця додаємо трохи чорносливу. Страва отримає «привуджений» смак. Власне кажучи, таку капусту можна готувати й без реберець.

А тепер спробуємо приготувати запіканку з картоплею і капустою. Сиру почищену картоплю дрібненько кришимо, як на смаження. Вливаємо на пательню (сковорідку) щедро олії, кришимо цибулину, бажано півкільцями. Як тільки вона трішки притушиться, всипаємо картоплю і тушкуємо (не смажимо) все вкупі. Додаємо трохи солі, перцю (за смаком). Невелику кількість капусти (одну склянку) тушкуємо в іншій пательні. Коли картопля буде готова, зціджуємо з неї олію. Гарно вимішуємо і виливаємо цю масу на гарячу пательню, ледь змащену олією. Зменшуємо вогонь. До речі, пательню треба вибирати таку, щоб страва на ній не пригорала, і так само потрібно слідкувати за берегами і стінками пательні, щоб краєчки запіканки теж не пригоріли. Отже, накриваємо на деякий час. Відтак беремо пласку широку тарілку і перевертаємо з пательні запіканку на тарілку, а потім делікатно зсуваємо назад на пательню, щоб обсмажувався інший бік. І так кілька разів. Отож, в результаті отримаємо симпатичний рум’яний пиріг. Зрештою, таким самим чином робляться й оладки з капустою, і млинці.

І ще такий собі різновид біґосу. Відварюємо квасолю. Смачнішою до капусти є червона квасоля. На пательню вливаємо олію і підсмажуємо трохи часнику і цибулі. Вкидаємо промиту квашену капусту. Тушкуємо до готовності і всипаємо відварену квасолю. Це все вкупі доводиться до готовності при помішуванні. Можна долити густої або рідкої томатної пасти. Але томати більше пасують до свіжої капусти. В кінці додаємо багато зеленини. Все це можна робити і з м’ясом.

А ще — пиріжки. Замішуємо тісто з 0,5 літра води, додаємо 25 грамів дріжджів, ложку цукру, олію, оцет, борошно. Розмішуємо це все старанно, щоб виглядало, як густа сметана. Відтак ставимо у тепле місце. Коли тісто підросте, вимішуємо і розкачуємо. Потім беремо капусту і ліпимо пиріжки. Смажимо їх в олії як пампушки на Різдво. От і все.

Смачного! І не захоплюйтесь, бо капусти вам має вистачити до наступного врожаю. 

текст: Ігор ПАНЧИШИН

фото: Денис ОВЧАР

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Посилання