Термос: як зберегти тепло в дорозі

Термос: як зберегти тепло в дорозі.

Температура близько нуля, волога чи крижаний вітер пронизують до кісток, а до найближчого теплого прихистку ще кілька годин крокувати? Не біда, якщо вибраний вами термос зумів зберегти довірене йому тепло.

Термос: як зберегти тепло в дорозі

Від лабораторної колби до сучасного термоса

У 1892 році англійський вчений Джеймс Девар придумав посудину з подвійними стінками і вакуумом між ними. Свій винахід дослідник використовував для зберігання в лабораторних умовах скрапленого газу. Через 12 років учень Девара, німець Рейнольд Бургер, запатентував право на комерційне використання винаходу. Компанія, співвласником якої був Бургер, отримала ім’я Thermos (від грецького therme — «гарячий»). Вона й зайнялася виробництвом «колби Девара». Відтоді посудина з подвійними стінками і вакуумом між ними, здатна утримувати температуру, перетворилася на побутовий термос. Цей пристрій поступово почали використовувати в наукових дослідницьких експедиціях світового масштабу. А термос продовжував розвиватися. Вдосконалювалася склодувна технологія, винаходили спеціальне скло... Так, у 1924 році зробили подвійну колбу зі скла марки Pyrex, об’ємом 28 галонів (майже 106 літрів). У ній стали зберігати ящики з морозивом, мороженою рибою. То був прототип сучасного холодильника. А в 1930-х роках почалося виробництво термосів з металевими колбами.

Термос: як зберегти тепло в дорозі

Різновиди термосів

Отже, побутові термоси використовуються в похідних і домашніх умовах, у коротких вилазках, як-от пікнік на узбіччі чи узліссі, та далеких мандрівках. Термоси з широкою горловиною добре підходять для зберігання перших і других страв. Невеликий термос зручно брати з собою, коли весь день доводиться переміщатися містом. Для чималої компанії підійде

великий загальний термос. До термосів також можна віднести і різноманітні термоконтейнери (термосумки і термопакети). Їх використовують для тимчасового зберігання як свіжих продуктів, так і готової до споживання їжі в якісному стані. Для зберігання невеликого об’єму рідини існують термогорнятка.

Є термоси, що затикаються корком, а є такі, що закручуються. В одних накривка з кнопкою, що дозволяє виливати рідину не знімаючи накривки. Інші мають помпу.

Колби для термосів виготовляють зі скла, покритого світловідбиваючим шаром, чи з металу. Різним буває і матеріал корпуса: пластиковим або металевим.

Зберігати в термосах можна не лише гарячі продукти, але й охолоджені. Також термоси цілком підходять для транспортування та зберігання кубиків льоду.

Проте, яким би не був термос, перш за все він повинен зберігати температуру. Тому головною характеристикою є час, протягом якого речовина в термосі залишається достатньо гарячою чи холодною.

Термос: як зберегти тепло в дорозі

Рекомендації до вибору

Купуючи термос, варто одразу домовитися з продавцем про заміну у випадку браку, оскільки навіть у дорогих моделях бувають вади. Їх досить просто виявити, наповнивши термос гарячою водою: за наявності браку стінки або дно термоса впродовж кількох хвилин нагріються. Як результат, такий термос триматиме тепло в кілька разів коротше, ніж «справний».

Перевіряти також варто місця з’єднання кришки з горловиною термоса. Перш за все переконайтесь у герметичності ущільнення, оскільки будь-яке протікання призведе до завчасної втрати температури (не кажучи вже про інші незручності).

Незважаючи на те, що досить давно в термосах використовують спеціально посилене скло, розбити яке не просто, брати в дальній похід таку річ все ж небажано. Особливо враховуючи, що на час зберігання тепла матеріал колби майже не впливає. Саме тому на ринку приблизно в рівних пропорціях існують термоси зі скляними і металевими (нержавіюча сталь, тефлон, алюміній) колбами.

Що ж до корпуса, то довше тримають температуру цілісно металеві термоси.

Термос: як зберегти тепло в дорозі

Більшість термосів дозволяють наливати рідину, не знімаючи повністю кришки, що значно зберігає тепло і полегшує використання. Конструктивно це реалізують або за допомогою кнопки, натискання якої відкриває клапан, або за допомогою неповного відкручування кришки.

Вибираючи термос виключно для дальніх піших походів, варто звертати увагу на вагу. Термос, власна вага якого дорівнює вазі продукту в ньому, одразу відпадає. Коли на рахунку кожен грам, варто відмовитись від різноманітних декоративних елементів і ручок. У тривалі походи краще брати термос об’ємом понад літр. Такий триматиме тепло довше, ніж невеличкий.

Купуючи термос, відкрийте його і принюхайтесь. Якщо ви відчуєте запах матеріалу, то знайте: цим запахом можуть згодом просякнути і продукти, що зберігатимуться в термосі.

З позитивного боку зарекомендували себе термоси торгових марок Thermos, Tatonka, Экспедиция. Літрові моделі коштують приблизно сто гривень, проте можна знайти як удвічі дешевші (від менш відомих виробників), так і на порядок дорожчі вузького (наприклад, медичного) призначення. 

текст: Сергій МОСЕВИЧ

фото: Денис ТРОФІМОВ, Мирослав КУШНІРЕНКО


РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯ

- Перед використанням термос слід прогріти, заливши його гарячою водою.

- Зберігаючи в термосі різні продукти, пам’ятайте, що в теплому середовищі легко розмножуються бактерії, тому рідину найкраще заливати одразу після кипіння, а зберігання продуктів, що швидко псуються (наприклад, м’ясні вироби) варто звести до мінімуму.

- Термоси з помпою дозволяють чітко дозувати кількість рідини. Якщо під рукою немає чашки, замість неї можна використати кришку від термоса. Але треба остерігатися суцільно металевих кришок — ними можна обпекти губи і руки.

- Термоси з корком не варто закривати одразу. Корок може не витримати тиску пари і вирватися.

- Використовуючи термоси зі вставною скляною колбою, ретельно перевіряйте щільність її закріплення в корпусі — біля горловини та на дні, що, як правило, обладнане різьбою.

- Не зовсім наповнений термос буде гірше тримати тепло.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Посилання